Παράταση προθεσμίας αμφισβήτησης πρώτων εγγραφών

20.12.2018
Παράταση προθεσμίας αμφισβήτησης πρώτων εγγραφών

Ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο

Άρθρο 1: Αυτεπάγγελτη καταχώριση εκκρεμών πράξεων στα κτηματολογικά βιβλία και παράταση προθεσμίας αμφισβήτησης πρώτων εγγραφών.

1. Με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 1 καλύπτεται ένα νομικό κενό και θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη καταχώριση των εκκρεμών πράξεων στα κτηματολογικά βιβλία, σε περιπτώσεις που είχε επιβληθεί με δικαστική απόφαση αναστολή λειτουργίας ενός Κτηματολογικού Γραφείου, η οποία στη συνέχεια αίρεται. Αυτό συνέβη πρόσφατα στην κτηματογραφηθείσα περιοχή του Δήμου Διονύσου, αρμοδιότητας του Υποθηκοφυλακείου Μαραθώνα, όπου με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας ανεστάλη προσωρινά η τήρηση των κτηματολογικών βιβλίων, στη συνέχεια η δίκη καταργήθηκε και υπάρχουν εκατοντάδες πράξεις (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, αποδοχές κληρονομίας κ.α.) που, ενώ έχουν μεταγραφεί στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου κατάτη διάρκεια της δικαστικής αναστολής, παραμένουν χωρίς καταχώριση στα βιβλία του Κτηματολογικού Γραφείου. Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιλύεται αυτό το ζήτημα χωρίς καμία επιβάρυνση-διοικητική ή οικονομική-των πολιτών.

2. Με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα φορέων και πολιτών και χορηγείται ετήσια (από τα 14 στα 15 έτη) παράταση της προθεσμίας αμφισβήτησης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών για όσες περιοχές δεν έχει ήδη λήξει η αρχική ή με οποιονδήποτε τρόπο παραταθείσα προθεσμία στις 30 Νοεμβρίου του 2018. Για τις περιοχές που η αρχική προθεσμία έληγε εντός του 2018 και παρατάθηκε με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για εννέα συνολικά μήνες προσμετράται στο χρόνο της παράτασηςκαι αυτό το εννιάμηνο, δηλ. η παράταση για αυτές τις περιοχές είναι στην πραγματικότητα τρίμηνη.

 

Άρθρο 2: Ρύθμιση λειτουργικών θεμάτων ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Με το άρθρο 2 χορηγείται η δυνατότητα έκδοσης υπουργικών αποφάσεων για τηρύθμιση ειδικότερων θεμάτων αναφορικά με τα προσόντα και τη μεθοδολογία αξιολόγησηςτου Προέδρου, των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ώστε να καλυφθούν άμεσα και με απόλυτα διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια οι θέσεις τους με τη διαδικασία επιλογής που ορίζεται στο νόμο 4369/2016 (νόμος Βερναρδάκη).Επίσης, διευκρινίζεται ότι οι Δικηγόροι που απασχολούνταν με έμμισθη εντολή στηνΕΚΧΑ Α.Ε. μπορούν να ανακαλέσουν την αίτησή τους περί μη μεταφοράςτους σε θέσεις ΠΕ νομικήςμέχρι και τις 31/12/2018, με την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσηςπου τους έχει καταβληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων.

 

Πηγή: naftemporiki.gr